Estetisk balanse.

Christina Peels vegginstallasjoner er et visuelt samspill mellom geometriske former, lys og skygge. De er stramme og rene, men skaper allikevel en fin bevegelse i rommet. Porselenets innfarging og glasur, kombinert med de vakre tredimensjonale formene som låses i hverandre som en uendelig gjentagelse, er som en studie i geometri. Du flytter automatisk blikket og ser etter mer. Christina har hatt utstillinger i en rekke gallerier i Norge, men også i Japan, Kina og Tyskland. Hun var også med på den norske utstillingen – Structure – i Milano.
22. november kan du se hennes vegginstallasjoner, sammen med en rekke andre dyktige kunsthåndverkere og designere, i Galleri Format (Rådhusgaten 24) på salgsutstillingen vi har kalt UNiK.

Men først tok vi en liten tur innom studio til Christina for en liten prat.

Hvordan vil du beskrive deg som kunsthåndverker ?
Å jobbe som kunsthåndverker handler alltid om å søke etter det neste, hvordan kommer seg videre, hvordan gjøre det bedre. Og hvor det å være tro til en praksis veier like mye som det å lete etter det som kommer etter.
Det er en balansegang i det, for det handler like mye om å være i kontakt med det man har i seg, de uttrykkene, metodene og prosessene som man har utviklet over lang tid, og så tillate å slippe kontrollen litt og la nye ting få komme.
Og som kunsthåndverker er jo materialiteten en så viktig del av den kunstneriske prosessen.

 

Du har et helt unikt uttrykk. Hvor henter du inspirasjon?
Inspirasjon handler for meg om å rydde plass. Å meditere hjelper meg veldig. Koble ut tankemønstre og sitte i stillhet. Dette booster jo den intuitive delen av kroppen. Det høres så lett ut, men det er noe av det vanskeligste.
Jeg har alltid hatt en sterk trang til reise, mest fordi jeg liker å bryte opp. Når jeg reiser vil jeg helst ha minimalt med planer. Og så jeg liker jeg å reise alene. Gå ut av en komfortsone, kjenne på det som er litt ubehagelig. Om inspirasjonen kommer som en del av dette eller etterpå er litt usikker på. Men jeg henter inn masse nytt, som jeg gradvis tar i bruk og er med på å forme nye prosjekter.

 

Hvor kommer formene fra ?
Ofte er det et visuelt bilde som dukker opp, jeg kan se det veldig tydelig for meg. Og så undersøker jeg dette, prøver det ut. Og i det er mange aspekter, som materialets egenskaper, overflate, struktur, bevegelse, rytme og form. Så prøver jeg å se det utenfra, hvordan det kan oppleves. Og hele tiden er det mange spørsmål som skal besvares eller gjennomgås. Og så er det fint å skisse litt, forsøke å gjenskape bildet i tredimensjonal form. Da bruker jeg ofte å forme i papir. Hvis jeg jobber med en større fortelling i et rom, liker jeg å jobbe i modell. Det å jobbe i målestokk er veldig nyttig.
Samtidig tester jeg ut nye leirtyper, glasurer og teknikker. Og så ulike testbranner, sjekker ut smeltepunkter, hvordan de ulike lagene påvirker hverandre til forskjellige temperaturer. Noen ideer stopper i tankeprosessen, mens andre utforskes i lang tid.

 

Er den visuelle opplevelsen viktig ?
Som kunsthåndverkere ønsker vi vel hele tiden å berøre, skape en umiddelbar dragning eller reaksjon. Og her er den visuelle opplevelsen avgjørende. Hva det er som treffer er ikke alltid så lett å beskrive.
Hvordan vil du beskrive ditt formspråk ?
Det fineste noen har sagt om arbeidene mine er at de handler om poetisk geometri. Hvis jeg kan få til det er jeg fornøyd.

 

UNiK
Hver eneste kunsthåndverker er unik. Hvert eneste produkt er unikt. At vi samles i Galleri Format gjør oss til et unikt fellesskap av kunsthåndverkere og designere. Salgsutstillingen vil ha et blandet materialbruk, som viser nyttefunksjon i tillegg til en estetisk opplevelse, som plasserer objektene i et skjæringspunkt mellom design og kunst. 22. november åpner salgsutstillingen UNiK med Christina Peel, Guri Sandvik, noidoi, Barmen & Brekke, Kneip, Studio Føy, Anne Udnes, Kari Mølstad, Nina Malterud, Elisa Helland-Hansen og Tonning & Stryn med design av Andreas Engesvik. Salgsutstillingen UNiK står frem til 22. desember.

Hver lørdag kan du i tillegg møte kunsthåndverkernene til en UNiK samtale vi har kalt ”coffee with makers”.

Utstillingen er kuratert av Hege Barnholt.

Foto: Bjørn Johan Stenersen og Anders Bergersen.

2 Comments
  • Haico Nitzsche

    18. september 2018 at 7:24 pm

    Gratulerer Christina! Fine tanker ord og arbeider flott å se din utvikling! Du har alltid vært konstruktiv og skapende veldig fint! Klem fra Haico!

  • Vanessa fra Sukhi

    28. september 2018 at 9:05 am

    Så utrolig flott!