Fra Berlin til Grünerløkka.

– Mine kleskolleksjoner skal være behagelige å ha på. De skal ikke stramme eller hemme, men gi bevegelsesfrihet. De skal også ha et klassisk snitt som varer, – er Charlottes tydelige budskap.

Designet har utgangspunkt i ulike kulturer og håndverkstradisjoner i Asia og Europa satt inn i en dagsaktuell kontekst. Charlotte Høyem Osburg lager feminine klær med en dæsj av noe som skurrer.

 

Utgangspunktet for Charlottes design er preget av studier i klesdesign ved Universität der Künste Berlin under sin læremester Vivienne Westwood. Men også erfaringer fra Paris og London hvor hun jobbet med internasjonale klesmerker som Westwood, Chloé og Boss. Etter noen år ble ønsket om å etablere sitt eget design og merkevare så sterkt at hun flyttet tilbake til Berlin. Designet ble veldig godt mottatt og hun solgte kolleksjonene sine i butikker i Berlin, Køln, München, Düsseldorf og Stockholm.

 

Hva var årsaken til at du valgte å studere ved Universität der Künste i Berlin ?
Det var i først rekke byen som trakk meg. Kontrastene, historien, råskapen, mangfoldet. I Berlin er det plass til alle. Uansett hvordan du er eller ser ut. Så fant jeg ut hvor man kan studere design. Det første året gikk alle i samme klasse, og i andre året delte vi oss inn i produkt-, tekstil-, og klesdesign. Det var produktdesign jeg egentlig var kommet for. Men da jeg fant ut at Vivienne Westwood underviste i en egen klasse på klesdesign, var saken klar. Her var jeg helt riktig. Og når jeg tenkte meg om så hadde jeg jo sydd hele livet. Så begynte prosessen å komme inn i hennes klasse, det gikk heldigvis fint.
Hvordan opplever du å komme fra Berlin til Grünerløkka ?
Fint! Oslo har også mye som ikke Berlin har, problemet er bare at man bare kan være på et sted av gangen.  Grensene er visket ut i Berlin. Man ser ikke lenger forskjell på øst og vest, de nedslitte og til dels tomme områdene som jeg elsket er blitt oppgradert til å ligne enhver moderne hovedstad. Bydelen vi bodde i forandret seg fullstendig på de 11 årene jeg bodde der. Fra å være en gate med nedslitte gråbeinskvartaler fra DDR som var forfalt fra etter krigen, med små lokale butikker på hvert hjørne som alltid hadde vært der-, hvor service ikke fantes men istedefor «berliner schnauze» den sarkastiske og til dels sure/frekke måten å kommunisere på gikk under huden på en sart student fra Oslo. De ulovlige klubbene og alle hustakene man kunne klatre opp på hvor vi pleide å være. Dette er helt borte i Berlin. Husleiene gikk til værs, det ene huset etter det andre ble pusset opp og den ene cafè latte baren etter den andre dukket opp. De lokale ble skviset ut av leilighetene sine, investorer overtar og turister og «hytte kjøpere» flytter inn og ødelegger nærmiljøet. Dette er et klassisk problem i flere byer. Drar hit fortsatt noen ganger i året, men livet har mange faser og akkurat nå er Grünerløkka perfekt. Oslo er en fantastisk by med natur på alle kanter. Jeg har fått en fantastisk velkomst på Løkka, så mye bra folk!
Du har et helt unikt design. Hvor henter du inspirasjon?
Jeg jobber mye med folkedrakter fra forskjellige kulturer og historisk mønsterkonstruksjon. Vi ble undervist av Herr Arnulf på Universitetet, en tungvekter innen klassisk og historisk mønsterkonstruksjon, og han inspirerte til å bruke historiske referanser. Som også selvfølgelig Vivienne gjorde, hun påvirket meg selvfølgelig også.
Det er jo ganske spesielt å ha en norsk klesdesigner på Grünerløkka som sloss mot en av verdens største industrier. Hvordan vil du beskrive kundene dine ?
Og slåss er noe annet. Jeg tilbyr et alternativ som de andre ikke har. Og det ser ut som kunden setter pris på det alternativet. Kortreist, transparent, bevisst på material og produksjon. De får nok en følelse av å se produktet i en større helhet, hva det er og hvor det kommer fra. Jeg kan jo fortelle de alt om det. Kunden liker å bli sett og bli besvart av en som vet hva man selger. Mine kunder kan ikke settes i bås heldigvis. De er like forskjellige som jeg elsker at de er. Og sånn skal det være. Mangfold i alle retninger.

 

Omstendighetene tok etter hvert Charlotte tilbake til Oslo, – og hun har nå åpnet butikk på Olav Ryes plass 6, Grünerløkka i Oslo.
Du kan se mer av Charlotte Høyem sin kolleksjon på www.hoeyem.no
Foto: Bjørn Johan Stenersen