Noidoi og Kapp.
De er vakre, organiske og følsomme. Men hvor kommer formene fra ? Noidoi består av Kathrine Lønstad og og Cosmin Cioroiu. De traff hverandre under studiene ved Kunstakademiets Kunstskole i København og i 2013 etablerte de sitt eget designstudio på idylliske Kapp, Østre Toten, noen meter fra sjøkanten ved Mjøsa. I løpet av disse fem årene har de rukket mye, og jobbet med mange ulike materialer som stål, tre, glass og keramikk. Kathrine og Cosmin har vært en del av den norske utstillingen under Milano Design Week 4 år på rad, samt deltatt på utstillinger i New York, London, Stockholm og … selvfølgelig Oslo. Deres visuelle uttrykk kan virke enkelt og hverdagslig, men håndverket er unikt.
Vi besøkte Noidoi i deres studio for en liten prat.
Hvor kommer formene fra til disse skulpturelle lysestakene som har fått navnet Kapp?
Inspirasjonen er kortreist. I prosjektet Kapp har vi hentet inspirasjon fra de gamle mursteinsbygningene vårt studio befinner seg i. Bygningene har en spennende industrihistorie preget av innovasjon. Det var her fremstillingen av kondensert melk oppstod på tidlig 1900 tallet. Lysestakenes industrielle form henter sin inspirasjon fra de gamle produksjonsmaskinene på melkefabrikken, mens fargene er hentet fra fabrikkens røde murstein, svarte jernovn og hvite sluttprodukt.
Dere arbeider med mange ulike materialer. Hvor finner dere inspirasjon til ny design ?
Inspirasjon kan komme fra mange forskjellige steder. Den kan komme fra mennesker man møter, steder man besøker, materialer eller tendenser i samfunnet. Det å arbeide sammen som par, er en annen inspirasjonskilde for oss. Vi finner støtte i hverandre og kan hele tiden ha en dialog om tanker og ideer mellom oss to.
Hvordan vil dere beskrive dere som kunsthåndverkere ?
I alle være prosjekter vektlegger vi kvaliteter som taktilitet, holdbarhet forent med god funksjon. Vi arbeider i ulike materialer, men det er alltid viktig for oss å holde fast i disse verdiene. Kapp lysestake er et produkt som har en robust og solid konstruksjon som mykes opp av den matte og vennlige overflaten keramikken tilfører produktet. Den taktile overflaten skal oppfordre til berøring, og helst skape undring omkring materialet.
Dere både jobber og bor sammen. Hvordan fordeler dere arbeidsoppgavene i studio kontra hjemme ?
Ved siden av å være samarbeidspartnere er vi også kjærester. Det betyr naturligvis at vi tilbringer mye tid sammen. Vi utfyller hverandre på en god måte ved at vi har litt forskjellig bakgrunn og kompetanse i designfaget. Vi starter alle våre prosjekter sammen, og deler etter hvert arbeidsoppgavene jevnt mellom oss. Prosessen er preget av mye dialog og vi bruker mye tid på 3D modeller, form- og materialundersøkelser. I vårt studio har vi brukt mye ressurser på å etablere et relativt stort modellverksted, da det er veldig viktig for oss å arbeide tett på materialene i være prosjekter.
Fra 22. november kan du se Noidois skulpturelle lysestaker, sammen med design fra en rekke andre dyktige kunsthåndverkere, i Galleri Format (Rådhusgaten 24) på salgsutstillingen vi har kalt UNiK.
UNiK
Hver eneste kunsthåndverker er unik. Hvert eneste produkt er unikt. At vi samles i Galleri Format gjør oss til et unikt fellesskap av kunsthåndverkere og designere. Salgsutstillingen vil ha et blandet materialbruk, som viser nyttefunksjon i tillegg til en estetisk opplevelse, som plasserer objektene i et skjæringspunkt mellom design og kunst. 22. november åpner salgsutstillingen UNiK med Christina Peel, Guri Sandvik, noidoi, Barmen & Brekke, Kneip, Studio Føy, Anne Udnes, Kari Mølstad, Nina Malterud, Elisa Helland-Hansen og Tonning & Stryn med design av Andreas Engesvik. Salgsutstillingen UNiK står frem til 22. desember.
Hver lørdag kan du i tillegg møte kunsthåndverkernene til en UNiK samtale vi har kalt ”coffee with makers”.
Utstillingen er kuratert av Hege Barnholt.
Foto @Bjørn Johan Stenersen
Vanessa fra Sukhi
5. oktober 2018 at 10:23 amEt veldig spennende intervju! Så interessant å høre hvordan det kan være å jobbe i lag som kjærestepar!