Stramt, men følsomt.

Guri Sandviks formspråk er minimalistisk med en tydelig kontrast mellom stramme linjer og følsomme taktile overflater. Formene er geometriske og skulpturelle, og har et særpreg i kontrasten mellom glaserte og uglaserte overflater i skjør porselen og terrakotta. Vi besøkte Guri i hennes studio i Danneviksveien 5 på Sagene.


Hei igjen Guri og takk for at vi fikk lov til å besøke deg i en hektisk hverdag. Kan du fortelle litt om deg selv ?
Jeg er opprinnelig billedkunstner med base i fotografiet.

Når, hvordan og hvorfor begynte du med kunsthåndverk ?
I begynnelsen av mitt fotografiske virke, jobbet jeg i mørkerommet med fremkalling og kopiering av bilder. Med hendene i kjemikalier manet jeg fram bildene. Etterhvert som den digitale verden gjorde sitt innpass, fjernet jeg meg fra denne arbeidsprosessen. Jeg jobbet hele tiden med analoge kameraer, men digitaliserte bildene og leverte de til labben for å lage kopier i store formater. For cirka ti år siden, gikk jeg litt lei og begynte å kjenne på savnet etter å jobbe mer materialbasert. Jeg har også alltid vært opptatt av form, og av ulike årsaker ble leira det materialet jeg etterhvert skulle jobbe med.

Hvor kommer formene fra ?
Jeg har en stor interesse for arkitektur og de første formene mine er nok inspirert fra bygninger og rommet i mellom dem. Derfor lager jeg ofte serier på tre som sammen kan opptre som små stilleben. Jeg er også fascinert av gamle beholdere, både i keramikk og andre materialer.

Hvordan vil du beskrive arbeidene dine ?
Arbeidene mine er, som dere beskriver, geometriske og jeg liker å utfordre meg på hvor langt jeg kan utvikle formene mine i dette formspråket. Med vasene Aurelia har jeg tilført «kulen› som geometrisk form. Jeg ser på keramikken min både som bruksgjenstander og som skulpturelle former uten nytteverdi. Jeg er også opptatt av det taktile i overflaten, at mine keramiske objekter skal være gode å holde i. Derfor glaseres de bare inni og pusses nitidig på utsiden.

– Jeg blir litt rørt av at dere bruker ord som «stramme linjer og følsomme overflater» i beskrivelsen av arbeidene mine – det er en god beskrivelse.

UNiK
Hver eneste kunsthåndverker er unik. Hvert eneste produkt er unikt. At vi samles i Galleri Format gjør oss til et unikt fellesskap av kunsthåndverkere og designere. Salgsutstillingen vil ha et blandet materialbruk, som viser nyttefunksjon i tillegg til en estetisk opplevelse, som plasserer objektene i et skjæringspunkt mellom design og kunst.
22. november åpner salgsutstillingen UNiK med Christina Peel, Guri Sandvik, noidoi, Barmen & Brekke, Kneip, Studio Føy, Anne Udnes, Kari Mølstad, Nina Malterud, Elisa Helland-Hansen og Tonning & Stryn med design av Andreas Engesvik.
Salgsutstillingen UNiK står frem til 22. desember.

Hver lørdag kan du i tillegg møte kunsthåndverkernene til en UNiK samtale vi har kalt ”coffee with makers”.

Utstillingen er kuratert av Hege Barnholt.

Foto @Bjørn Johan Stenersen