UNiK

Hver eneste kunsthåndverker er unik. Hvert eneste produkt er unikt. At vi samles i Galleri Format gjør oss til et unikt fellesskap av kunsthåndverkere og designere. Salgsutstillingen vil ha et blandet materialbruk, som viser nyttefunksjon i tillegg til en estetisk opplevelse, som plasserer objektene i et skjæringspunkt mellom design og kunst.
22. november åpnet salgsutstillingen UNiK med Christina Peel, Guri Sandvik, noidoi, Barmen & Brekke, Kneip, Studio Føy, Anne Udnes, Kari Mølstad, Nina Malterud, Elisa Helland-Hansen og Tonning & Stryn med design av Andreas Engesvik. Salgsutstillingen UNiK står frem til 22. desember.
Under billedpresentasjonen kan du lese mer om utstillerne.

Utstillingen er kuratert av Hege Barnholt.
Foto @ Bjørn Johan Stenersen

 

Guri Sandvik
er opprinnelig billedkunstner med base i fotografiet, men har de senere år jobbet med keramikk. Hennes formspråk er minimalistisk med en tydelig kontrast mellom stramme linjer og følsomme taktile overflater. Formene er geometriske og skulpturelle, og har et særpreg i kontrasten mellom glaserte og uglaserte overflater i skjør porselen og terrakotta.

Barmen & Brekke
er et samarbeid mellom Siri Brekke og Per Tore Barmen. De har en et helt unikt uttrykk gjennom kombinasjonen av keramikk og trevirke, – og ikke minst felles interesse for godt håndverk og design. De har deltatt på en rekke crossover kunsthåndverk- og designutstillinger.

Kneip
er et mangfold av natur, materialbruk, kreativitet og ekte håndverk. Jørgen Platou Willumsen og Stian Korntved Ruud beveger seg i et landskap mellom kunst og design i et bredt spekter av uttrykk og eknikker. Til tider er de svært ulike, men under konseptet KNEIP er det fokus på kunsthåndverk med rene funksjonelle og estetiske egenskaper.

Guro + Siri = Studio Føy
De mottok sin mastergrad i produktdesign ved Oslo Met i 2018, men ble allerede i 2017 tildelt designprisen for Årets Nykommer av BoBedre. De var også eneste norske representanter under talentutstillingen Greenhouse under Stockholm Furniture Fair. Kun 31 designere fra 18 ulike land kom gjennom nåløyet. Også i år stilte de ut i Stockholm, under området Design Studio Area. Guro Sørbø Midtun og Siri Line drømmer om å ta Studio Føy videre med sine kreative og levende produkter.  – Vi ønsker at vårt design skal ha en verdi for eieren, er deres klare budskap.

Noidoi
består av Kathrine Lønstad og og Cosmin Cioroiu. De traff hverandre under studiene ved Kunstakademiets Kunstskole i København og i 2013 etablerte de sitt eget designstudio på idylliske Kapp, Østre Toten, noen meter fra sjøkanten ved Mjøsa. I løpet av disse fem årene har de rukket mye, og jobbet med mange ulike materialer som stål, tre, glass og keramikk. Kathrine og Cosmin har vært en del av den norske utstillingen under Milano Design Week 3 år på rad, samt deltatt på utstillinger i New York, London.

Anne Udnes
legger vekt på materialkunnskap og godt håndverk, men prøver også å fornye tradisjonelle teknikker. Hun utnytter leirens egenskaper til spennende teksturer med glasurer som tåler daglig bruk, sammen med organiske former som også tilfører en estetisk opplevelse. Anne er tydelig på at hun definerer seg selv som håndverker og  brukskunstner og like opptatt av både funksjonalitet og estetikk. Det er kanskje en av årsakene til at hun har levert arbeider til flere av Norges beste restauranter som Maaemo, Ylajali, Bobacka, Statholdergaarden, samt De Leest i Nederland og Koks på Færøyene.

Christina Peels
vegginstallasjoner er et visuelt samspill mellom geometriske former, lys og skygge. De er stramme og rene, men skaper allikevel en fin bevegelse i rommet. Porselenets innfarging og glasur, kombinert med de vakre tredimensjonale formene som låses i hverandre som en uendelig gjentagelse, er som en studie i geometri. Du flytter automatisk blikket og ser etter mer. Christina har hatt utstillinger i en rekke gallerier i Norge, men også i Japan, Kina og Tyskland. Hun var også med på den norske utstillingen – Structure – i Milano.

Tonning & Stryn
sin historie som møbelprodusent startet allerede i 1939. Siden den gang har de hatt en genuin interesse for trevirke og godt norsk håndverk. Sammen med Norges fremste designere ønsker de lage møbler som har en varig verdi. I samarbeid med Andreas Engesvik har de laget noen imponerende kolleksjoner som du kan se her, under utstillingen UNiK.

Elisa Helland-Hansen 
har i hele sin 40-årige yrkeskarriere arbeidet med gjenstander ment for daglig bruk på kjøkken og for oppbevaring og servering av mat og drikke. Hun undersøker den nære relasjonen mellom brukervennlighet. Samspillet mellom overflatenes taktile kvaliteter, glasurenes glans og fargespekter – er også vesentlige aspekter ved arbeidene.

Kari Mølstad 
lager funksjonelle objekter og unike kunststykker. Hun inspireres av naturens endringer og ulike egenskaper i selve glasset. Ved hjelp av ulike kutteteknikker eksperimenterer hun med glassoverflaten for å finne nye måter å kommunisere brukeren.

Nina Malterud
arbeider med farge, tekstur og dybdevirkninger i dialog med de fysiske og kjemiske variasjonene som materialet selv byr på. Hun utnytter de maleriske mulighetene som ligger i glasuren og leiren. Hennes arbeider er representert i flere museer, bland annet Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, (KODE, Nordenfjeldske kunstindustrimuseum og Nordnorsk kunstmuseum.)