Weekendtips.
Vi tok frokosten ute i dag og kjente på varmen fra solen og duften av naturen som kommer i ujevne bølger med små vindpust. Fra frokostbordet ser vi bort på noen grantrær med knallgrønne skudd – og det dukker opp noen ideer vi kan ha glede av både til frokost, lunsj og middag. Vi gikk rett på sak, klippet av noen granskudd, la de i koppen og helte over litt kokende vann. Det ble en stille morgentime med skikkelig kortreist …. grante. Formiddagen gikk med til å utvide smaksopplevelsene med granskuddene.
Grantreskudd inneholder mye C-vitaminer som er godt for kroppen. Men vi erfarte at skuddene også er godt for humøret en tidlig fredag morgen. Spruce shoots are rich in vitamin C which is good for your body, but we also realized that it’s good for the mood on an early Friday morning.
Gransirup. Du trenger 3 dl granskudd, 5 dl vann, 5 dl sukker og saften fra en lime. Skyll granskuddene, legg de i en kjele med vann og limesaft. La det koke i ca 15-20 minutter. Sil av skuddene og bland inn sukkeret i saften. Kok forsiktig til du får en flytende sirup. Sett den til avkjøling. Til slutt kan du finhakke noen av granskuddene og tilsette i sirupen. Spruce syrup. You’ll need 3 decilitres of spruce shoots, 5 decilitres of water, 5 decilitres of sugar and the juice from 1 lime. Rinse the shoots, and put them in a pot with the water and lime juice. Boil for 15-20 minutes. Remove the shoots and add the sugar into the water. Simmer gently until you are left with a syrup. Cool down. Finally add some of the shoots into the mix.
Grante. En lun start på dagen. Hell kokende vann over friske granskudd. Smak til med litt honning og sitron. Spruce tea. A cosy start to the day. Pour boiling water over fresh spruce shoots. Add honey and lemon to taste.
Gransirup kan benyttes til både bær, is, ost og kjøtt. Vi prøvde gransirupen til vafler med gresk yoghurt. Spruce syrup is great with berries, ice cream, cheese and even meat. We had it with waffles and Greek yoghurt.
Gransalt – Glimrende til grillmat.
Skyll en håndfull granskudd og legg de til tørk på et håndkle. Kjør skuddene i en blender sammen med Maldon havsalt. Legg blandingen ut på et stykke bakepapir og la den tørke. Vend på blandingen av og til. Du kan også smaksette med andre krydder som chili, spisskummen, knuste sennepsfrø eller einerbær. Spruce shoot salt.
Perfect for barbecue food. Rinse spruce shoots under water and dry them on a towel. Grind pine needles and sea salt in a blender. Put the salt mix on a paper towel or baking parchment and let it dry. Turn occasionally. You can also flavour the mix with other spices like chili, cumin, ground mustard seeds, or juniper.
Foto © Bjørn Johan Stenersen
Spruce shoot tea for the weekend.
We had our breakfast outside today, feeling the warmth of the sun, while the occasional gust of wind brought the scent of spring with it. From where we were sitting we could spot a few spruce trees with bright green shoots, and we knew we could make something enjoyable out of those with the right recipes. We went straight to work, cut off some shoots, put them into cups and poured hot water over them. Then we had ourselves a quiet morning with some very local spruce tea. The rest of the day we spent experimenting with this, often overlooked, tasty ingredient.